Forskning

Här presenterar vi, sammanfattningar, av ett antal forskningsrapporter som vi tycker visar på intressanta resultat rörande MCT olja och andra relaterade områden. Sidan uppdateras löpande vartefter ny forskning publiceras.

MCT för kognitiv funktion (2019-nuvarande):

  • Potentiella förbättringar av minne och kognitiv förmåga hos personer med Alzheimers sjukdom eller mild kognitiv nedsättning. Studier som undersöker detta har till stor del skett under de senaste åren.
  • Utforska MCT som en möjlig näringsintervention för att hantera epilepsi. Forskningen inom detta område har tagit fart på senare tid.

Viktkontroll och metabol hälsa (2000-talet-nutid):

  • Möjliga ökningar av mättnadskänslan, minskat kaloriintag och hjälp till viktminskning har länge varit mål för forskningen. Resultaten varierar fortfarande mellan olika studier.
  • Forskning om påverkan på lipidnivåer och möjligheten att minska riskfaktorer för hjärtsjukdomar är ett annat långvarigt fokus.

Idrottsprestation och återhämtning (2010-talet-nutid):

  • Som en potentiell alternativ bränslekälla under träning, vilket kan spara muskelglykogen, en trend som har fått större uppmärksamhet under det senaste decenniet.
  • Möjlig minskning av laktatackumulering för att stödja uthållighetsidrott har en liknande tidslinje för att vara ett framträdande forskningsämne.

Tarmhälsa (2015-nuvarande):

Ny forskning med stor aktivitet under de senaste 5-7 åren undersöks:

  • Undersökning av potentiella kopplingar mellan MCT och tarmmikrobiomet.
  • Studier som undersöker om MCT-olja kan ha någon roll i hanteringen av tarmsjukdomar.

MCT för kognitiv funktion:

Användning av triglyceridolja med medelhög kedja (MCT) hos personer med Alzheimers sjukdom: En randomiserad, dubbelblind, placebokontrollerad, crossover-studie med en öppen förlängning – PMC – NCBI:

Viktkontroll och metabol hälsa:

Mättnadskänsla och viktminskning:

Lipidnivåer och hjärthälsa:

Idrottsprestation och återhämtning:

Reduktion av laktat:

Tarmhälsa:

Mikrobiom i tarmen:

Tarmstörningar:

Metaanalys av Kirsty M McKenzie et al.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34255085/

MCT-oljor och blodfetter: En systematisk genomgång och metaanalys av randomiserade försök av Kirsty M McKenzie et al. PMID: 34255085 DOI: 10.1093/jn/nxab220

Bakgrund: Mättat fett i kosten höjer totalkolesterol- och LDL-kolesterolnivåerna. Det är oklart om dessa effekter skiljer sig åt beroende på de mättade fetternas fettsyrekedjelängder; särskilt är det oklart om medelkedjiga fettsyror (så kallade MCT-oljor) ökar lipidnivåerna.

Forskarna genomförde en systematisk genomgång för att fastställa effekterna av tillskott av medelkedjig triglyceridolja (MCT-olja), som nästan uteslutande består av medelkedjiga fettsyror (6:0-10:0), på blodfetter.

Forskarna sökte i Medline och Embase fram till mars 2020 efter randomiserade studier med en interventionsperiod på minst två veckor som jämförde MCT-olja med ett annat fett eller en annan olja. Utfall var totalkolesterol, LDL-kolesterol, HDL-kolesterol och triglyceridnivåer. Inkluderade studier begränsades till vuxna över 18 år. Studier som utfördes på populationer som fick enteral eller parenteral näring uteslöts. Uppgifterna sammanfördes med hjälp av en metaanalys med slumpmässiga effekter.

Resultat: Sju artiklar ingick i metaanalysen; LDL-kolesterol och HDL-kolesterol rapporterades i 6 studier. Intag av MCT-olja påverkade inte totalkolesterol, LDL-kolesterol eller HDL-kolesterol, men ökade triglyceriderna. Subgruppsanalyser visade att effekterna av MCT-olja på totalkolesterol och LDL-kolesterol skiljde sig åt baserat på kontrolloljans fettsyraprofil, med MCT-olja som ökade totalkolesterolet och LDL-kolesterolet jämfört med en jämförelsegrupp som huvudsakligen bestod av omättade fettsyror. Forskarnas slutsatser blev att MCT-olja inte påverkar totalkolesterol-, LDL-kolesterol- eller HDL-kolesterolnivåerna, men orsakar en liten ökning av triglycerider.